Butiken

Världens första plastfria och ekologiska hårsnoddar

KOOSHOO är varumärket som lyckats lansera världens första plastfria och ekologiska hårsnoddar. Tillverkad av mjuk ekologisk bomull (GOTS-märkt) och naturgummi för en hållbar elasticitet. Vare sig du har tunt eller tjockt hår får du en hårsnodd som inte orsakar huvudvärk eller går sönder efter några användningar. 100% plastfri och nedbrytbar.

Om KOOSHOO

KOOSHOO grundades av det det gifta yogaparet Jesse och Rachel. Efter ett års backpackande i Asien, som väckte starka känslor, bestämde de sig för att skapa något 

som kan förbättra människors liv samtidigt och som inte kompromissar med hållbarhet eller miljön.Namnet KOOSHOO är ett begrepp som gestaltar allt det företaget handlar om. Det betyder Feeling good (att må bra) på Norfuk, ett språk som talas av invånarna på Norfolkön. Det är från denna lilla ö i södra Stilla Havet som medgrundaren Rachel kommer från. Sedan flytten till Kanada har Rachel fortsätta hylla sin bakgrund som Norfolköbo och valde därför att bygga hela verksamheten kring begreppet Kooshoo. Innan besluten tas frågar de sig ’Känns det här Kooshoo?’ (Känns det bra?) och gör det nytta i världen?

Ledorden i företaget är Think good, Feel good, create good, share the goodness.

 

Miljömedvetenhet genom hela kedjan

Kooshoo arbetar med den allra bästa GOTS-certifierade bomullen i världen. Du kan vara säker på att inga syntetiska ämnen eller tunga bekämpningsmedel, som vanligtvis används vid konventionell bomullsodling, används i produktionen av Kooshoos produkter. Bara naturliga och ekologiska material som tar hänsyn till miljön, dig samt familjerna och lokalsamhällena som odlar grödorna används. Alla råvarorna är närproducerade i södra Indien där också produktionen sker. Vi på Love Green Life klimatkompenserar sedan transporten från Indien till Sverige.
Det är viktigt för Kooshoo att alla deras leverantörer delar deras miljömedvetenhet, och de har verkligen lyckats hitta samarbetspartners som delar deras värderingar. Detta inkluderar en fabrik i Los Angeles som drivs av solenergi till GOTS-certifierade färgfabriker i Indien, GOTS-certifierade bomullsodlingar till att använda FSC- och NAPM-godkända förpackningsskrivare.Färgat för hand

Kooshoo vill främja lokala textilhantverkare och bevara den fantastiska traditionen av att färga för hand genom bl.a. växtfärg och blocktryck. Dessa textilhantverkare bidrar till att skapa unika Kooshoo-produkter med mönster och färg.


Rättvisa löner & etisk produktion

Alla produkter designas i Kanada och tillverkas sedan i Indien. För Kooshoo är rättvisa löner ingen förmån utan en mänsklig rättighet. Därför ser de till att samarbeta med vedertagna Fair Trade-partners som kan garantera att hela leverantörskedjan får rättvist betalt för sitt arbete. Kooshoo samarbetar med flera olika företag som delar deras vision om en rättvis värld. En av dessa samarbetspartners är ett socialt Fair Trade-företag (Cut & Sew) som grundades -94 av nunnor. De är pionjärer inom export av ekologisk bomull i Indien och samarbetar med några av världens mest kända ekologiska klädmärken. Företagets vinst finansierar bland annat ett behandlingscenter för cancerpatienter som vanligtvis inte har tillgång till vård, en HIV-klinik, barnhem och andra lokala välgörenhetsprogram. Förutom att det låter bra så har de även pappersarbetet som backar upp att allt stämmer och går rätt till. Med en Fairtrade-certifiering, GOTS-certifiering, ISO 9001 och FLO-certifiering kan vi vara säkra på att de blir noggrant granskade.

Visste du att den höga konsumtionen av plast bidragit till en minskad efterfrågan på naturgummi? Detta drabbar de familjer som försörjer sig på naturgummiproduktion. Tack vare företag som Kooshoo, som använder sig av naturgummi i produktionen, kan dessa familjer fortsätta försörja sig och få förbättrade levnadsvillkor! 

    

Ger tillbaka

Kooshoo donerar produkter och vinst till välgörenhet för att de tror på att ge tillbaka. Nästan dagligen skickar de ut produkter för att hjälpa välgörenhetsorganisationen att uppnå sina insamlingsmål. Genom att bära Kooshoo bidrar du till denna positiva förändring! TACK!

 

Den negativa effekt konventionella hårsnoddar har på miljön

Har du någonsin funderat på vad som händer med dina hårsnoddar när de försvinner från handleden? Sanningen är att de hamnar i vårt ekosystem och tar över 500 år att bryta ned. En liten hårsnodd kan verka oskyldig, men många bäckar små. Denna lilla hårsnodd har samma negativa effekt och miljöpåverkan som alla annan plast som tråkigt nog har en tendens att hamna i naturen.

Enligt Kooshoos beräkningar spenderar amerikanska kvinnor ungefär 2,5 miljarder dollar på håraccessoarer årligen. Och hårsnoddar är en stor del av denna statistik. Om vi räknar på att den genomsnittliga kostnaden för ett 24-pack hårsnoddar är 6 dollars så är vi uppe i ~550 miljoner hårsnoddar som köps årligen (~15 miljoner hårsnoddar/dag). Om vi ponerar att lika många hårsnoddar slängs eller tappas bort dagligen så är vi uppe i ~9 ton, vilket motsvarar vikten på en stadsbuss. Och det är alltså så mycket plast i form av hårsnoddar som dumpas på vår planet varje dag.

    

Nedbrytbara hårsnoddar

Kooshoos hårsnoddar är tillverkade av 70% ekologisk bomull och 30% naturgummi. Det tar mindre än ett år för den ekologiska bomullsdelen av hårsnodden att brytas ned till nästintill ingenting. Naturgummit tar dock längre tid att brytas ned under samma förhållanden, uppskattningsvis mellan 3 upp till 10 år.

 Visste du att ett nedbrytbart material kan ätas av mikroorganismer i jorden? Ja, det är i regel moder jords sätt att återvinna naturliga produkter till mer jord!

 

Love Green Life AB är Kooshoos utvalda och auktoriserade importör och distributör i Sverige. Är du intresserad av att bli återförsäljare för Kooshoo? Varmt välkommen att kontakta oss på love@lovegreenlife.se eller via telefon under öppettiderna 08-105 393 (vardagar kl. 10-16)