Butiken

Vad är en eterisk olja?

En introduktion till eteriska oljor. Vi människor har sedan urminnestider extraherat och utvunnit aromämnen från blommor, blad, bark, rötter, barr, gräs och frukt i naturen för dess väldoftande, läkande och renande egenskaper.

Man kan säga att eteriska oljor är växternas immunförsvar -  aromatiska ämnen med en naturlig funktion att skydda växterna mot svampangrepp, bakterier och skadeinsekter men även för att dra till sig viktiga insekter för pollinering.

Det fantastiska är att dessa oljor även hjälper oss människor! Varje växt har sin unika kemiska sammansättning som bidrar till oljans specifika egenskaper.

Sin unika superkraft!

Vissa oljor är lugnande och balanserande medans andra är uppiggande och får oss att bli mer klartänkta. En del är speciellt bra för sårläkning och inflammationer i huden, andra lämpar sig extra bra för rengöring eller för att mota bort bakterier.

Dessa ämnen och dofter från naturen kan verkligen påverka och hjälpa oss på så många sätt.

I slutet av denna artikel hittar du några enkla tips för hur du kan använda eteriska oljor som ett komplement i din hudvård samt i hemmet. Hoppas du blir inspirerad och vill lära dig mer om eteriska oljor och dess vitt spridda användningsområden!

 

Viktigt att tänka på vid användning av eteriska oljor

 • Alltid späda med en basolja innan applicering på huden. Vid känslig hud och allergier rekommenderas alltid att testa en liten droppe eterisk olja på armen och vänta i minst 24 timmar.
 • Följ rekommenderad dosering och överdosera inte.
 • Endast utvärtes användning (om inga andra rekommendationer ges).
 • Vissa eteriska oljor är fotokänsliga, speciellt citrusoljor, och ska aldrig appliceras innan solexponering.
 • Använd med försiktighet vid graviditet och amning. Vissa eteriska oljor ska undvikas helt.
 • Förvara oåtkomligt för barn.
 • Förvara alltid dina oljor mörkt och svalt, då håller dom sig fräscha länge.
 • Lavendel är balanserande, antiseptisk och milt smärtstillande. Lugnar irriterad hud, eksem och klåda.  
 • Frankincense är stärkande och cellstimulerande. Mycket bra för äldre hud, sprucken hud och ärr. Den perfekta antiage oljan!
 • Patchouli är sårläkande, mild sammandragande och antiinflammatoriskt utan att verka uttorkande. Används med fördel på skadad hud, acne och hudinflammationer. Passar perfekt för en vintertorr hud!
 • Tillsätt 10 droppar citron och och 4 droppar tea tree i en sprayflaska med 1 dl vatten. Skaka flaskan före användning eftersom eteriska oljor lägger sig på ytan i vatten. Spraya och torka av med en fuktig trasa.
 • Sprayen kan användas på att typer av ytor vid rengöring och desinfektion oc även som rumsspray eller i doftspridare för att rena inomhusluften.
 • Blanda 2 dl 12% ättikssprit, 3 dl vatten och 10 droppar eterisk olja i en flaska.
 • 5 droppar citron och 5 droppar lavendel.
 • 5 droppar ylang-ylang och 5 droppar patchouli.
 • 5 droppar geranium och 5 droppar cederträ.

 

Framställningsmetoder och kvalitet

 De vanligaste framställningsmetoderna är ångdestillation, kallpressning och extraktion.

Äkta naturliga eteriska oljor utvinns enbart från växtdelar och en oljas kvalitet påverkas av faktorer som växt förhållanden, klimat, odlings- och skördeteknik samt framställningsmetod. Det är många faktorer som ska samverka för att uppnå en fin olja av hög kvalitet och det är viktigt att använda oljor som är 100% rena. Oljor vars råvaror är ekologiskt odlade och certifierade eller tillverkade av vilda växter skördade på obehandlade platser.

 

Hur använder jag eteriska oljor?

Eteriska oljor är inte feta som vegetabiliska oljor, även om vissa kan vara trögflytande. De är högkoncentrerade essenser och bör därför alltid spädas ut i en basolja innan applicering på huden. Några exempel på bra basoljor är jojobaolja, mandelolja och arganolja.

Eteriska oljor är lättflyktiga och avdunstar när de kommer i kontakt med luften. Oavsett på vilket sätt du använder den eteriska oljan kommer du alltid att andas in en del och på så sätt dra nytta av oljans terapeutiska egenskaper!

Användningsområden

Det finns så otroligt många användningsområden, blandningar, och möjligheter med eteriska oljor.

Terapeutiskt användning sker via huden eller inandning. Eftersom eteriska oljor har en liten molekylär struktur absorberas de lätt genom huden. De välgörande ämnena transporteras sedan via blodbanan ut i kroppen. Exempel på terapeutisk användning via huden är massage och bad. Många oljor har även en kosmetisk välgörande effekt på huden! När vi andas in luft och eterisk olja, vid till exempel användning av doftspridare, transporteras istället de terapeutiska aromämnena ut i kroppen via lungorna.

Eteriska oljor har verkligen oändliga användningsområden. Inte bara terapeutiskt. Man kan även göra sina egna hygien och skönhetsprodukter eller rengöringsprodukter till hemmet som ett naturligt alternativ till de produkter som finns på marknaden idag - dessutom helt utan onödiga kemikalier och tillsatser!

Ett tips är att börja med ett fåtal eteriska oljor och sedan utöka successivt. Följer du ”viktigt att tänka på” rekommendationerna ovan samt använder med försiktighet kan inget gå fel!


Några tips

Hud & Hår:

Ett fantastiskt sätt att boosta huden är att tillsätta en droppe eterisk olja i din kräm/olja innan du smörjer in ansiktet och/eller kroppen:

 • Blanda 5 droppar rosmarin och 5 droppar pepparmynta med 20 ml oparfymerat schampo för en uppfriskande rengöring som stimulerar hårväxten
 • Droppa 7 droppar lavendel i badet för slappna av i spända muskler och lugna ett stressat sinne.

 

För Hemmet

 Rengöringsspray med eteriska oljor: 

 

Sköljmedel:

Häll 2 msk i sköljmedelsfacket och tvätta som vanligt. Omskakas innan användning!  Kläderna blir mjukare och doftar ljuvligt! Sköljmedlet motverkar även mikroorganismer och håller tvätten fräsch helt naturligt.

Pröva dig fram vilken doft du gillar bäst, och oljorna kan användas var för sig, men nedan hittar du 3 förslag:

 

 • Du  kan även tillsätta 5-10 droppar eterisk olja direkt i tvättmaskinens trumma eller i tvättmedelsfacket. I torktumlaren kan du hälla 5-10 droppar på en ren tygtrasa och torktumla som vanligt.

 

Botanisera och hitta dina egna favoriter bland vårt breda utbud av eteriska oljor här.