Butiken

Den stora rouge-guiden | Nyans, applicering och textur

Läsarfråga: Tycker det är svårt att välja en bra/rätt färg på rouge. Hur ska jag tänka när jag väljer? Svar: Tack för din fråga! Först och främst så finns det inga rätt och fel när det kommer till smink. Det är något som ska vara roligt och kreativt! Men för en nybörjare kan det kännas som en djungel att hitta ”rätt” rouge i form av både färg och textur. Därför vill vi tipsa om några riktlinjer som kan vara sköna att luta sig mot om en är osäker

Därför ska du använda rouge 

Är du en person som använder foundation? Då skulle vi definitivt uppmana dig att investera i en bra rouge! När du applicerat din bas och jämnat ut din hudton kan ansiktet framstå som platt och livslöst eftersom att dina naturliga skuggor har ”suddats ut”. Din naturliga rodnad och kindfärg kommer döljas av basen. Rougets uppgift blir att ge ansiktet liv och dimension igen. 


Hitta den perfekta rouge-färgen

Din naturliga kindfärg

Det allra enklaste är att ta reda på din naturliga kindfärg, det vill säga den färg du får på kinderna om du rodnar.
Gör så här: Jogga lite lätt på platsen och få upp flåset eller nyp dig själv på kinderna ett par gånger för att framkalla en naturlig rodnad. När du sedan ska välja en rouge så kan du alltid välja den färg som är mest lik din naturliga kindfärg. Fördelen är att den färgen på rouge kommer alltid att fungera med just din hudton. Denna teknik passar dig som vill ha en mer naturlig sminkning á la no makeup makeup.


Rouge baserat på läppfärg

Ett annat tips är att välja rouge baserat på vilken läppfärg du valt för dagen. Bär du korallfärgat på läpparna så välj en korallfärgad rouge eller kör du på rosa läppar så välj en rosa nyans på rouget. Enda gången du bör avstå från denna teknik är om du bär röda läppar. Då bör du istället balansera kinderna med en mer jordnära nästan bronzig rougenyans för att balansera upp ansiktet.

Rouge baserat på hudton och underton

Här kommer en liten guide på vilken färg på rouge du kan välja baserat på din hudfärg och underton. Ett rouge, oavsett färg, kan antingen dra åt antingen det kalla hållet eller varma hållet. Beroende på din underton så är det viktigt att välja den färg som kommer se bäst ut på dig, det vill säga, drar du mer åt det varma hållet så försök välja färger som också drar åt det varma hållet. Har du en kall underton så fokusera på färger som drar åt det kalla hållet. Hör du till den lyckliga skaran med neutral underton kan du välja en rouge som drar åt det kalla eller varma hållet. Tänk på att detta endast är riktlinjer och att det inte finns några rätt eller fel inom smink. Testa dig fram och se vad du tycker du passar bäst i!
Applicering

Ska du använda ett puderrouge så är det bäst att använda en rougeborste. Ska du använda krämrouge så kan du antingen använda en stippling brush, en svamp eller dina fingrar. När du använder stain rouge så är fingrarna det enda verktyget du behöver!  


Olika texturer på rouge

Puder

Den vanligaste rouget på marknaden är puderrouge. Du kan välja mellan pressat puderrouge, ”bakat” rouge (baked blush), eller löspuder rouge.

Anledningen till varför puderrouge är så omtyckt är för att det är enkelt att applicera, vare sig du är nybörjare eller expert och det kan knappast gå fel! Puderrouge är att föredra om brottas med oljig hud. 

Kräm

Ett annat populärt rouge är krämrouge. Dessa kan komma i ett stickformat eller i en liten burk. Krämrouge föredras av många med torr hud då krämrouget är väldigt återfuktande, ger kinderna en naturlig lyster och lägger sig inte i fina linjer som vissa puderrouge kan göra på torr och mogen hud.
Hemligheten med att lyckas med krämrouge är att du måste vara noggrann med att sudda ut (blend out) skarpa linjer för att få ett så naturligt resultat som möjligt.

Stain

Ett senare fenomen är ”Stain Blush” vilket är ett rouge som har den längsta uthålligheten av dom alla. Stain Rouge kan komma som gel eller i flytande form och passar oljig, kombinerad och torr hud. Hemligheten med att lyckas med stain rouge är att börja med lite produkt och sudda ut kanterna och eventuellt bygga upp färgintensiteten om en önskar det. 


Jag har rosacea, ska jag skippa rouget helt?

Nej, men välj en färg som inte framhäver din rosacea. Blir du väldigt klarrosa så välj en mildare färg på rosa på rouget, en färg som inte framhäver din rosacea.